Ranskan alueet matkakohteina

Ranska muodostuu 13:sta hallinnollisesta alueesta, jos jätetään pois maan merentakaiset alueet. Suurin osa Ranskaan lomailemaan lähtevistä suomalaisista viettää lomansa joko Pariisissa (Île-de-Francen alueella) tai Välimeren rannalla (Provence-Alpes-Côte d’Azurin alueella). Ranskan vähemmän tunnetuilla alueillakin on kuitenkin paljon tarjottavaa matkailijalle. Tärkeimmät Ranskan viinialueet sijaitsevat myös muualla maassa.

Ranskan alueet kartta

Auvergne-Rhône-Alpes

Auvergne-Rhône-Alpes on asukasluvultaan yksi Ranskan suurimmista alueista. Siihen kuuluu Ranskan alppialueita ja laskettelukohteita sekä Lyon joka on koko Ranskan toiseksi suurin kaupunkialue ja koko maan epävirallinen “gastronomiapääkaupunki”. Muita tärkeimpiä kaupunkeja ovat Grenoble, Saint-Etienne ja Clermont-Ferrand.

Bourgogne-Franche-Comté

Bourgogne-Franche-Comté on alue Itä-Ranskassa ja ulottuu Pariisin kaukaisemmilta esikaupunkialueilta Sveitsin rajalle. Varsinkin itäisempi osa Franche-Comté ei ole suuremmin turistien suosiossa. Alueen itäisempi osa, eli Burgundi on paremmin tunnettu. Se tunnetaan luonnollisesti erityisesti viineistään ja alueen suurin kaupunki on Dijon.

Bretagne

Bretagne muodostuu niemimaasta ja sen reuna-alueista Ranskan luoteisosassa. Bretagne on Ranskan omaleimaisimpia alueita. Bretagnella on esim. oma kielensä, jota tosin nykyään puhuu enää noin 5% alueen asukkaista. Alueen suurimpia kaupunkeja ovat Rennes ja Brest.

Centre-Val de Loire

Centre-Val de Loire on alue Keski-Ranskassa Pariisin eteläpuolella. Se on Ranskan alueista asukasluvultaan pienempi, mutta sitä halkovan Loire-joen laakso on kuitenkin ollut suhteellisen suosittu kohde Ranskaan matkaaville turisteille. Alueen suurin kaupunki on Orléans.

Grand Est

Grand Est on hallinnollinen alue Pariisin ja Saksan välissä. Se muodostuu useammasta eri historiallisesta alueesta Champagnesta, Lorrainesta ja Alsacesta. Champagne tunnetaan luonnollisesti samppanjan tuotantoalueena ja sen suurimman kaupungin Reimsin katedraalista. Idässä Alsacessa saksalaisvaikutteet ovat vahvoja ja näitä näkyy myös suurimmassa kaupungissa Strasbourgissa.

Hauts-de-France

Hauts-de-France on alue Ranskan koillisosassa lähellä Belgian rajaa. Alueen suurin kaupunki on Lille ja negatiivisissa stereotypioissa alue tunnetaan Ranskan “ruostevyöhykkeenä”, eikä ole maan tunnetuimpia alueita matkailijalle. Useimmista muista Ranskan alueista eroten, täällä olut on vahva viinin haastaja suosituimpana juomana.

Île-de-France

Île-de-France on Ranskan suosituin alue matkailijoille. Île-de-France tarkoittaa käytännössä Pariisia sekä sen sisempiä ja ulompia esikaupunkialueita, joihin kuuluu myös mm. Versailles.

Korsika

Korsika on Välimeren saari ja maantieteellisesti lähempänä Italiaa kuin Ranskaa. Tämä näkyy myös jossain määrin saaren kulttuurissa. Korsika on kuitenkin varsin omaleimainen alue, joka voi myös olla mielenkiintoinen kohde matkailijalle, jos jaksaa nähdä hieman vaivaa sopivien lentojen löytämiseen.

Normandia

Normania tunnetaan intuitiivisesti liittoutuneiden maihinnoususta, eli kyseessä on siis Pohjois-Ranskan rannikkoalue. Alueen suurimpia kaupunkeja ovat Le Havre, Rouen ja Caen. Alueen ruokakulttuurissa meri on luonnollisesti vahvasti läsnä ja alkoholijuomien osalta paikallinen siideri on ehdottomasti asia, johon matkailija on syytä tutustua. Normandiassa voi kuitenkin käydä näppärähkösti myös päiväretkellä Pariisista.

Nouvelle-Aquitaine

Nouvelle-Aquitaine käsittää pinta-alaltaan suuren alueen Luoteis-Ranskassa. Siihen kuuluvat turistienkin suosiossa oleva Akvitania, joka on tunnettua viinialuetta ja jonka suurin kaupunki on Bordeaux. Alueeseen kuuluu myös sisämaan ylänköalueita, kuten köyhempi Limousinin ja pohjoisempi Poitou-Charentesin rannikkoalue.

Oksitania

Oksitania on Ranskan köyhempiä alueita Espanjan rajalla ja läntisimmällä Välimeren rannikolla. Alueen suurin kaupunki on Toulouse, muita maininnan arvoisia kaupunkeja ovat Montpellier ja Perpignan.

Pays de la Loire

Pays de la Loire on alue Luoteis-Ranskassa Bretagnen ja Normandian eteläpuolella. Alueen suurin kaupunki on Nantes. Loiren laakson viininviljelyalueet sijaitsevat täällä.

Provence-Alpes-Côte d’Azur

Provence-Alpes-Côte d’Azur on sekä asukasluvultaan Ranskan suurimpia, että matkailijamääriltään maan suosituimpia. Riviera, Nizzan, Cannes ja Monaco sijaitsevat kaikki tällä alueella ja täällä on myös Ranskan kolmanneksi suurin lentokenttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *