Sisilia lomakohteena – Kartta ja perustiedot

Sisilia on Välimeren suurin saari sekä pinta-alaltaan että asukasmäärältään. Se on saari, joka näyttää saavan potkun Italian saappaasta ja historiallisesti monet sisilialaiset ovat myös kokeneet Italian valtion näin. Sisilia siis sijaitsee Välimerelle muun Italian eteläpuolella ja kokonaisuutena saarella asuu reilu 5 miljoonaa asukasta. Sisilia on Italian tunnetuimpia alueita, mutta myös hyvin omaleimainen ja saarena muusta Italiasta myös maantieteellisesti irrallaan. Toki Sisilian Manner-Italiasta erottava Messinasalmi on kapeimmillaan vain kolmisen kilometriä leveä.

Suomalaisten näkökulmasta yleensä helpoin tapa on ottaa lennot Cataniaan. Yhdellä vaihdolla pääsee kuitenkin myös Länsi-Sisiliaan Palermoon. Sisiliassa on myös pari pienempää kansainvälistä lentokenttää.

Sisilia kartta kaupungit
Sisilian kartta

Sisilian alueet ja kaupungit

Länsi-Sisilia

Sisilian pääkaupunki ja suurin kaupunki Palermo on saaren luoteisosassa. Se on myös koko on Italian viidenneksi suurin kaupunki. Palermo on myös historiallisesti merkittävä kaupunki ja se oli keskiajalla Välimeren tärkeimpiä kaupunkeja. Yksittäisistä rakennelmista tunnetuimpia nähtävyyksiä on palatsi Palazzo dei Normanni. Toki Palermo tunnetaan myös Sisilian mafian eli Cosa Nostran kotipaikkana. Palermo on kuitenkin suuri kaupunki, jolla on esimerkiksi ravintoloiden ja ostosmahdollisuuksien osalta paljon tarjottavanaan.

Palermon länsipuolella sijaitsee myös historiallinen satamakaupunki Trapani ja nimikkoviinistään tunnettu Marsala, jossa on myös pieni kaunis historiallinen keskustansa.

Länsi-Sisiliassa, mutta pitkälle sisämaassa sijaitsee myös mafian myötä tunnetuksi tullut Corleonen kaupunki.

Itä-Sisilia

Itä-Sisilian suurimpia kaupunkeja ovat Catania ja Messina. Catania suurempana kaupunkina tarjoaa mahdollisuuden myös jonkinlaiselle kaupunkilomalle tai sen on hyvä tukikohta Koillis-Sisiliaan tutustumiseen, joskin ei kokonaisuutena erityisen kaunis vaikka keskusta oikein kaunis onkin. Vain noin viiden kilometrin päässä Manner-Italiasta sijaitsee kolmas Sisilian suurempi kaupunki Messina. Monille saaren tunnetuin lomakohde on kuitenkin Catanian ja Messinan välissä sijaitseva kaunis pikkukaupunki Taormina. Monet matkailijat viettävätkin lomansa tällä alueella Koillis-Sisiliassa. Tällä alueella on myös Etnan yli kolmen kilometrin korkeuteen kohoava tulivuori, joka on Sisilian tunnetuimpia symboleita. Itärannikon eteläosissa sijaitsee myös historiallinen Syrakusa ja se oli ennen ajanlaskun alkua Sisilian tärkein kaupunki.

Näiden tunnetuimpien alueiden ohella Sisiliassa on paljon kokemisen arvoisia pikkukaupunkeja ja vähemmän turistien kansoittamia alueita, joihin voi myös olla syytä matkustaa. Etelässä maisemaa hallitsevat hiekkarannat. Alueen tärkein kaupunki on Gela, jonka historia ulottuu antiikin Kreikan aikoihin asti. Hieman etelärannikolta sisämaahanpäin sijaitsee myös barokkikaupunki ja Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon kuuluva Ragusa ja pienempiä nätteihin barokkikaupunkeihin kuuluvat Modica ja Noto.

Sisilia ei ole erityisesti juuri rantakohde, mutta rantoja kaipaaville niitäkin kyllä löytyy saarelta etelän lisäksi muualtakin. Esimerkiksi Taorminan ja pohjoisessa Cefalùn ympäristössä on kauniita rantoja.

Cefalu Sisilia ranta

Sisilian hintataso

Sisilia on Italian ja koko Länsi-Euroopan köyhimpiä alueita, mutta toisaalta se on myös hyvin suosittu lomakohde, joten hinnat vaihtelevat hyvin suuresti ja joskus turistilta voidaan ihan lähtökohtaisesti yrittää laskuttaa enemmän. Kalliimpia paikkoja ovat esim. Taormina ja muut suosituimmat turistikohteet kun taas syrjäisemmillä alueilla ja suurten kaupunkien sivukujilla voi syödä hyvää ruokaa oikeinkin edulliseen hintaan.

Sisilialainen keittiö

Kuten Italiassa ehkä muutenkin, sisilialainen keittiö perustuu vahvasti tuoreille, mutta usein melko yksinkertaisille aineksille. Pastat ovat muun Italian tapaan olennainen osa ruokavaliota. Sisilian sijainnin seurauksena korostuvat merenelävien osuus ruuassa, mutta lisäksi ympäröivien kulttuurien, kuten Kreikan ja Pohjois-Afrikan vaikutus näkyy. Yhtenä nostona sisilialaisesta keittiöstä voisi mainita täytetyt riisipallerot, eli Arancinit.

Arancini

Sisiliassa viljellään myös viinejä, mutta kuuman ilmaston aiheuttamien haasteiden takia se ei kuulu Italian parhaiden ja maineikkaimpien viinialueiden joukkoon. Tunnettu viinityyppi on Itä-Sisilian Marsalan kaupungin mukaan nimetty väkevä viini. Viiniä viljellään kuitenkin myös saaren itäpuolella erityisesti Etnan rinteillä.

Etna – Yksi Euroopan tärkeimmistä tulivuorista

Etnan tulivuori hallitsee vahvasti Koillis-Italian aluetta, jonne useimmat suomalaiset matkaajat suuntaavat. Etnan kraatterien lähempi tarkastelu on kuitenkin hyvä aktiviteetti, jos suuntaa alueelle. Noin 3300 kilometrin korkeuteen kurottuva Etna on koko Euroopan korkein tulivuori.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.