Tartto matkakohteena – Nähtävyydet ja tekemistä

Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki ja ”pikkukaupungiksi” potentiaalisesti mielenkiintoinen matkakohde suomalaisille. Tarton asukasluku on hieman vajaa 100 000 eli se on hyvin selkeästi Tallinnaa pienempi kaupunki, mutta yliopistokaupunkina se on hyvin eläväinen ja mielenkiintoinen pienehkö kaupunki joko muutaman päivän lomamatkalle tai pysähdykseksi Viron kierroksella. Tarttoon on periaatteessa mahdollista tehdä myös päiväretki useamman päivän Tallinnan lomalla.

Tartto sijanti kartta

Tarttoon Suomesta ja Tallinnasta

Tarton lentokentälle on myös suoria lentoa Helsingistä ja nämä ovat hyvä vaihtoehto nimenomaan Tarttoon suuntautuvalle lomamatkalle, mutta Tartto on myös hyvä päivämatkakohde tai osa pidempää lomamatkaa. Kaupunkiin pääsee myös reilussa parissa tunnissa myös junalla tai bussilla Tallinnasta.

Tartton bussiasema sijaitsee aivan keskustassa juuri vanhan kaupungin eteläpuolella. Juna-asema sijaitsee pikkuisen pidemmällä, mutta silti kävelymatkan päässä keskustasta, hieman reilun kilometrin päässä Tarton ydinkeskustasta. Tartton lentokenttä sijaitsee pidemmällä kymmenisen kilometriä kaupungin keskustasta lounaaseen.

Tartto vanhakaupunki kartta

Tarton Vanhakaupunki

Tarton vanhakaupunki on suht pieni, mutta kaunis ja mielenkiintoinen lyhyen matkan ajaksi. Vanhankaupungin ytimenä toimii raatihuoneen tori (Raekoja plats), joka tunnetaan erityisesti raatihuoneen rakennuksesta ja suutelevien opiskelijoiden patsaasta. Raatihuoneen torilla on myös kesäaikaan hyvin miellyttäviä ja Tallinnaan vanhakaupungin pääaukioon verrattuna myös sopuhintaisempia terasseja syömiseen ja juomiseen. Tärkeimpiä katoja ovat etelä-pohjoissuunnassa kulkevat Ülikooli ja Rüütli.

Supilinn – Tarton kaunein pientaloalue

Supilinn on pieni, mutta ihan mielenkiintoinen urbaani puukaupunginosa aivan Tarton keskustan pohjoispuolella. Vastaavia kaupunginosia ei juuri ole Suomessa. Tänne voi tehdä lyhyen kävelyretken keskustasta, jos haluaa nähdä ”aitoa” Tarttoa.

Tarton ostoskeskukset

Vanhassa kaupungissa on jonkin verran pienempiä ja turisteille suunnattuja, mutta silti potentiaalisesti mielenkiintoisia pikkukauppoja. Aivan vanhakaupungin eteläpuolella on useampia uudempia ostoskeskuksia: Tasku, Kaubamaja ja Kvartal. Jos haluaa käydä Tarton vanhassa kauppahallissa, sijaitsee se joen rannalla kauppakeskusten ja vanhakaupungin välissä.

Kauppakeskukset Tartto
Kaubamaja ja Tasku Tartto

Viron kansallismuseo

Tartossa on myös Viron kansallismuseo. Museo sijaitsee kuitenkin Tarton vanhan lentokentän yhteydessä reilun parin kilometrin päässä kaupungin keskustasta, mutta kävelymatka ei kuitenkaan ole kovin pitkä. Kolmisen vuotta sitten avautunut museo tarjoaa varsin mielenkiintoisen katselmuksen Viron historiaan, mutta alakerrassa myös laajemmin ugrilaisten kansojen historiaan.

Viron kansallismuseo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *