Varsova matkakohteena – Nähtävyydet ja muuta kiinnostavaa

Varsova on Puolan pääkaupunki ja myös selvästi suurin kaupunki. Se kuuluu koko Euroopan 20 suurimman kaupungin joukkoon sillä siellä asuu lähes 2 miljoonaa ihmistä. Kyseessä on aito suurkaupunki. Varsova sijaitsee melko keskellä Puolaa hieman maan keskipisteestä itään. Hallinnollisesti se on osa laajempaa, Puolan suurinta voivodikuntaa Masoviaa. Kaupungin läpi kulkee Veikseljoki, joskin useimmat tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat sen länsipuolella.

Varsova kartta sijainti

Varsovassa on kaksi lentokenttää. Selvästi suurempi Chopinin mukaan nimetty sijaitsee kymmenisen kilometriä kaupungin keskustan eteläpuolella ja sinne lentää Helsingistä Finnair. Kauempana Varsovan pohjoispuolella Nowy Dwór Mazowiecki sijaitsee myös pienempi Modlinin lentokenttä, jota käyttää lähinnä halpalentoyhtiö Ryanair.

Varsovan ydinkeskusta

Varsova eroaa tunnelmaltaan suuresti Puolan muista tunnetuimmista lomakohteista. Varsova tuhottiin totaalisesti toisessa maailmansodassa, jolloin yli 80% kaupungin rakennuksista vedettiin täydellisesti maan tasalle. Varsova rakennettiin lähes kokonaan uusiksi sosialismin alkuvuosikymmeninä. Tämän näkyvimpänä symbolina on kaupungin keskeisimmällä paikalla oleva 50-luvulla rakennettu valtaisa ns. Stalinin hammas. Kaupungin keskustaa hallitsevasta rakennuksesta on hyvät näkymät yli Varsovan, joten tämä kannattaa ehdottomasti ottaa matkaohjelmaan. Muutenkin Varsovan keskustaa hallitsevat pilvenpiirtäjät ja Euroopassa on vain muutama kaupunki, jossa näitä on enemmän kuin Varsovassa. Vuonna 2021 valmistunut Varso Tower on Euroopan kuudenneksi korkein ja EU:n korkein rakennus, joka nousi Stalinin hammastakin korkeammalle.

Stalinin hammas Varsova

Varsovassa siis tuntee todella olevansa suurkaupungissa. Keskustankin kadut ovat leveitä ja jalankulkijalle välimatkat saattavat välillä olla pitkiä, joten Varsovan matkaan kannattaa varautua hyvillä jalkineilla. Pitkistä välimatkoista huolimatta kaupungissa pääsee kyllä tosin liikkumaan melko näppärästi julkisilla kulkuvälineillä. Raitiovaunuverkosto on hyvin kattava ja kaupungissa on myös kaksi metrolinjaa. Lentokentältä pääsee myös näppärästi keskustaan lähijunalla.

Suurkaupunkina Varsovassa on kuitenkin kulttuurin, ravintoloiden ja yöelämän osalta hyvin paljon tekemistä ja näkemistä. Varsovassa ravintola- ja baaritarjonta on nykyään hyvin monipuolinen. Jos haluaa syödä edullisesti ovat ”maitobaarit” hyviä vaihtoehtoja syödä puolalaista ”kotiruokaa” kuten erilaisia pataruokia ja muhennoksia.

Varsovan vanhakaupunki

Keskustan koillisosassa on myös pala historiallista Varsovaa, kun vanha keskiaikainen kaupunginosa (Stare Miasto) on rakennettu jälkikäteen aiempaan ulkoasuunsa.

Alue eroaa paljon muusta Varsovasta ja varsinkin pääaukio Plac Zamkowy on hyvin kaunis ja idyllinen. Alue on kuitenkin vuodenajasta riippumatta vahvasti turistien kansoittama. Aukiolle johtava Krakowskie Przedmieście on ehkä Varsovan tärkein yksittäinen katu, jonka läpi kävelemällä näkee hyvin sekä vanhempaa että nykyistä Varsovaa.

Praga

Jos halutaan tutusta vähemmän turisten kansoittamaan kaupunginosaan voi suunnata joen itäpuolelle Pragan kaupunginosaan. Se itseasiassa myös säilyi sodasta paremmin kuin suurin osa muusta kaupungista ja on nykyään trendikäs ja nouseva kaupunginosa.

Varsovan museot

Varsovan historiaan liittyvistä museoista mainitsemisen arvoisia ovat ainakin vuonna 2013 avattu Puolan juutalaisten historian museo ja kansannousun museo. Keskustan pohjoispuolella sijaitseva Puolan juutalaisten historia käy kattavasti läpi alueen Puolan juutalaisten historiaa keskiajalta lähtien ja museokokemus kokemus on hyvällä tavalla interaktiivinen. Saman voi sanoa myös Varsovan kansannoususta kertovasta museosta, joka sijaitsee keskustan länsilaidalla.

Perinteisemmän taiteen ystäville hieman ydinkeskustan itäpuolella sijaitseva Puolan kansallismuseo tarjoaa hallikaupalla historiallista taidetta.

Chopinin kotikaupunki

Varsova on myös säveltäjä Frédéric Chopinin kotikaupunki. Kesäaikana Łazienkin puistossa järjestetään sunnuntaisin ilmaiskonsertteja, joissa tunnetut pianistit esittävät Chopinin tuotantoa. Myös Varsovan lentokenttä on nimetty Chopinin mukaan.

Urheilu Varsovassa

Keskustan itäpuolella Veikselin länsirannalla sijaitsee vuoden 2012 jalkapallon EM-kisoja varten rakennettu Puolan kansallisstadion Stadion Narodowy. Se on sen jälkeen toiminut Puolan jalkapallomaajoukkueen pääasiallisena kotistadionina. Kaupungin tärkein ja yksi Puolan menestyneimmistä jalkapallojoukkue Legia Warszawa pelaa ottelunsa omalla Stadion Wojska Polskiego-stadionillaan hieman keskustan eteläpuolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *