Varsovan Stalinin hammas – Kulttuurin ja tieteen palatsi

Kulttuurin ja tieteen palatsi (Pałac Kultury i Nauki), tai tuttavallisemmin Stalinin hammas, on massiivinen rakennuskompleksi ja sen keskellä oleva pilvenpiirtäjä, joka tänäkin päivänä hallitsee Varsovan kaupunkikuvaa. Vaikka Varsovaan on nyt jo vuosikymmeninä rakennettu useita modernimpia pilvenpiirtäjiä, oli Stalinin hammas vuoteen 2021 asti Varsovan ja myös koko Puolan korkein rakennus (237 metriä). 2022 uusi Varso nousi ensimmäisenä modernina pilvenpiirtäjänä Stalinin hammasta korkeammalle.

Stalinin hammas sijaitsee aivan Varsovan keskeisimmällä paikalla päärautatieaseman vieressä. Lähimmät metroasemat ovat Centrum, Świętokrzyska ja Rondo ONZ. Myös useita raitiovaunulinjoja kulkee sen vierestä.

Stalinin hammas kartta Varsova

Epävirallisen nimensä mukaisesti kulttuurin ja tieteen palatsi, oli lahja Isä aurinkoiselta, Neuvostoliiton johtajalta Josif Stalinilta Puolan kansalle. Sitä alettiin rakentaa 1952 ja se valmistui 1955. Tämän historiansa takia se on pitkään edustanut varsovalaisille sosialismin ikävimpiä varjoja, mutta 2000-luvulla se on alkanut vakiintua osaksi kaupungin historiaa ja sen hyväksytyksi symboliksi.

Stalinin hammas Varsova

Stalinin hammas on myös turisteille Varsovan tärkeimpiä nähtävyyksiä, jonka tasanteilta saa myös 360 asteen lintuperspektiivin Varsovaan. Rakennuksen korkeimman keskusosan ympärillä on kuitenkin myös laajemmat matalammat rakennelmat ja koko kompleksin kiertämiseen ulkokautta menee yllättävän pitkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *