Varsovan Stalinin hammas – Kulttuurin ja tieteen palatsi

Kulttuurin ja tieteen palatsi, tai tuttavallisemmin Stalinin hammas, on massiivinen rakennuskompleksi ja pilvenpiirtäjä, joka tänäkin päivänä hallitsee Varsovan kaupunkikuvaa. Vaikka Varsovaan on viime vuosikymmeninä rakennettu useita moderinimpia pilvenpiirtäjiä, on Stalnin hammas edelleen Varsovan ja myös koko Puolan korkein rakennus (237 metriä).

Se sijaitsee aivan keskeisimmällä paikalla päärautatieaseman vieressä. Lähimmät metroasemat ovat Centrum, Świętokrzyska ja Rondo ONZ. Myös useita raitiovaunulinjoja kulkee sen vierestä.

Epävirallisen nimensä mukaisesti kultuurin ja tieteen palatsi, oli lahja Isä aurinkoiselta, Neuvostoliiton johtajalta Josif Stalinilta Puolan kansalle. Sitä alettiin rakentaa 1952 ja se valmistui 1955. Tämän historiansa takia se on pitkään edustanut varsovalaisille sosialismin ikävimpiä varjoja, mutta 2000-luvulla se on alkanut vakiintua osaksi kaupungin historiaa ja sen hyväksytyksi symboliksi.

Stalinin hammas on myös turisteille Varsovan tärkeimpiä nähtävyyksiä, jonka tasanteilta saa myös 360 asteen lintuperspektiviin Varsovaan. Rakennuksen korkeimman keskuosan ympärillä on kuitenkin myös laajemmat matalammat rakennelmat ja koko kompelin kiertämiseen ulkokautta menee yllättävän pitkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *