Wembley Lontoo – Englannin myyttisin stadion

Wembley Stadium on Britanniassa Lontoossa sijaitseva jalkapallostadion, joka on varmasti maailman myyttisimpiä stadioneita. Jalkapallon ohella stadionilla on toki järjestetty myös muita urheilutapahtumia ja konsertteja. Se tunnetaan ehkä parhaiten kuitenkin Englannin jalkapallomaajoukkueen kotistadionina, Englannin cupin finaalien ja nousukarsintafinaalien järjestyspaikkana.

Sijainti ja julkinen liikenne

Wembley sijaitsee Pohjois-Lontoossa noin 15 kilometriä Lontoon keskustasta. Stadionin läheisyydessä kahdella puolilla sijaitsee eri linjojen metroasemat: pohjoispuolella Wembley Park Stadium ja länsipuolella Wembley Central Stadion.

Wembley Lontoo kartta

Alkuperäinen Wembley

Wembley avattiin alun perin lähes sata vuotta sitten 1923 ja sen arkkitehtonisena tunnusmerkkinä toimivat ns. kaksoistornit. Aluksi sen kapasiteetiksi oli määritetty 125 00 katsojaa, mutta sen alkuvuosina yksittäisissä otteluissa ilmoitettiin käyneen jopa 200 000 katsojaa. Myöhemmin nykyaikaa lähestyttäessä ja tiukempien turvallisuussääntöjen myötä stadionin kapasiteetti putosi 82 000:n. Vanha Wembley ehti lukuisten englantilaisten otteluiden ohella isännöidä myös viittä Euroopan Cupin finaalia, vuoden 1966 MM-finaalia ja 1996 EM-kisojen finaalia sekä esimerkiksi vuoden 1985 Live Aid-konserttia.

Vanha Wembley

Vanha Wembley, suljettiin vuonna 2000 ja purettiin pian sen jälkeen, koska oli jäänyt vanhanaikaiseksi eikä ollut enää modernien vaatimusten tasolla. Vanha Wembleyn viimeiseksi otteluksi jäi Englannin ja Saksan välinen MM-karsintaottelu, jonka Saksa voitti 0-1.

Uusi Wembley

Uusi Wembley valmistui 2007 ja sen kapasiteetti on 90 000.

EURO-2020 ottelut

Kesällä 2021 stadionilla pelattiin yhteensä kahdeksan ottelua. Kolme alkulohko-ottelua ja viisi pudotuspeliä, mukaan lukien molemmat välierät ja finaali.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *