Venäjän suurimmat kaupungit: 16 miljoonakaupunkia

Venäjän kaupungeista kaikki tuntenevat Moskovan ja Pietarin, mutta muut suuremmat kaupungit ovat useimmille selvästi vieraampia. Tässä listaus venäjän miljoonakaupungeista.

Venäjän suurimmat kaupungit kartta

1. Moskova (12,5 miljoonaa)

Pääkaupunki Moskova ei ole pelkästään Venäjän suurin vaan myös koko Euroopan suurin kaupunki. Moskova on valtaisa metropoli, jossa Punaisen torin ohella nähtävää sekä tekemistä vaikka ja kuinka, mutta kaupungin valtava koko voi tuottaa matkaajille myös haasteita. Koko Venäjän kolme suurinta lentokenttää sijaitsee myös Moskovassa.

2. Pietari (5,3 miljoonaa)

Vain vajaan 200 kilometrin päässä Suomen rajoista sijaitsee yksi Euroopan suurimmista kaupungeista: Pietari. Moskovaan verrattuna Pietari on ehkä kuitenkin helpommin lähestyttävä, eurooppalaisempi ja enemmän kulttuurikaupunki, jossa sijaitsevat mm. tunnettu pääkatu Nevski Prospekt ja koko Euroopan korkein rakennus Lahta-keskus.

3. Novosibirsk (1,6 miljoonaa)

Siperian ”pääkaupunki” Novosibirsk on Venäjän kolmanneksi suurin kaupunki. Novosibirsk perustettiin vasta 1800-luvun lopulla Siperian rataa rakennettaessa, mutta se on kasvanut sittemmin koko Venäjän kolmanneksi suurimmaksi kaupungiksi.

4. Jekaterinburk (1,5 miljoonaa)

Jekaterinburg on on Uralin ympäristössä olevista kaupungeista pienellä marginaalilla kaikkein suurin. Neuvostoliiton aikana kaupunki tunnettiin nimellä Sverdlovsk. Kaupunki varsinkin oli, mutta on edelleenkin merkittävä teollisuuskeskus.

5. Nižni Novgorod (1,3 miljoonaa)

400 kilometriä Moskovasta itään Volgan varrella sijaitseva Nižni Novgorod on Venäjän viidenneksi suurin kaupunki. Vuosina 1932-1990 se tunnettiin nimellä Gorki kaupungissa syntyneen kirjailija Maksim Gorkin mukaan.

6. Kazan (1,2 miljoonaa)

Vajaa 1000 kilometriä Moskovasta itään Volgan varrella sijaitseva Kazan on Tatarstanin pääkaupunki. Se on ollut tärkeä kaupan keskus jo keskiajalta lähtien.

7. Tšeljabinsk (1,2 miljoonaa)

Venäjän seitsemänneksi suurin kaupunki Tšeljabinsk sijaitsee Itä-Uralilla ja on ollut erityisesti metalliteollisuuden keskus.

8. Omsk (1,2 miljoonaa)

Länsi-Siperiassa lähellä Kazakhstanin rajaa sijaitsee Omsk on Siperian toiseksi suurin kaupunki. Neuvostoliiton aikana se oli vuosikymmeniä suljettu kaupunki.

9. Samara (1,2 miljoonaa)

Samara sijaitsee Keski-Venäjällä Volgan varrella. Neuvostoliiton aikana se tunnettiin nimellä Kuibyšev.

10. Ufa (1,1 miljoonaa)

Ufa sijaitsee juuri Uralin länsipuolella Baškortostan alueella, jossa merkittävä osuus väestöstä on Turkin-sukuisia baškiireja. Kaupungissa on merkittävää öljynjalostusteollisuutta.

11. Rostov-on-Don (1,1 miljoonaa)

Rostov sijaitsee Donin suistossa vajaa 50 kilometriä Azovin merestä ja se on Etelä-Venäjän suurin kaupunki.

12. Krasnojarsk (1,1 miljoonaa)

Krasnojarsk on Siperian kolmanneksi suurin ja suurin Novosibirskistä itään sijaitseva Venäjän kaupunki. Kaupungin ympäristö on Venäjän tärkeimpiä alumiinin tuotantoalueita.

13. Voronež (1,1 miljoonaa)

Voronež sijaitsee muutamia satoja kilometrejä Ukrainan rajasta itään.

14. Perm (1,1 miljoonaa)

Perm on hieman reilun miljoonan asukkaan kaupunki Ural-vuorten länsireunalla.

15. Volgograd (1 miljoona)

Volgograd (Vuosina 1925-1962 Stalingrad) on reilun miljoonan asukkaan kaupunki Etelä-Venäjällä Volgan rannalla.

16. Krasnodar (1 miljoonaa)

Krasnodar on reilun miljoonan asukkaan kaupunki Etelä-Venäjällä lähellä Mustaa merta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *